Deze pagina is in aan bouw 🙂

Keramiek met Craquele Glazuur.

 

Dat is waar ik me al een aantal jaren mee bezig houd.

En het is echt hoog tijd om er een pagina van m’n site aan te wijden en mijn werk meer recht te doen.

Eigenlijk ben ik al in de jaren 80 met dit craquele glazuur begonnen. Na een wisseling van oven ging dat glazuur niet meer zo goed en heb ik het een hele tijd laten liggen.

Wel andere glazuren en  gekleurde slibs gemaakt (engobes). (Daarover later meer).

Je werk naar buiten brengen is een kunst op zich. Het begin is gemaakt.

Wat maakt dat craquele glazuur nu (voor mij) zo spannend?

Het heeft de diepte en schittering van edelstenen en ….. de mogelijkheid van 1000 kleuren.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat alle ingredienten die erin zitten stuk voor stuk ook in edelstenen voorkomen.

En ook dat de glazuren een vergelijkbare energie uitstralen.

Ik kan er helemaal in verdwijnen en word er helemaal blij van.

En ….BONUS…. ik stuiterde zomaar op goud! Een gouden vondst.

Na het nodige knutselen zelfs in diverse tinten.

The making of…..

Op de eerste foto is een gedraaid bord te zien. De circels zijn er op de draaischijf aangebracht. De afbeelding in het midden van het bord zijn met kleine gereedschapjes uitgekrast zodat er lijntjes van klei overblijven. Die zijn er om de kleuren glazuur van elkaar te scheiden. Een waar geduldwerkje.

De tweede foto laat het geglazuurde bord zien, maar voor de glazuurbrand. Het valt op dat de kleuren nog lang niet lijken op  wat het gaat worden. Dat komt omdat de kleurstoffen als koper, ijzer, kobalt ed maar in hele kleine hoeveelheden worden toegevoegd. Er is ook nog niets gesmolten. Het is natuurlijk een zeer tijdelijk stadium. Een belofte in subtiele tinten met zijn eigen charme.

De derde foto is dan het resultaat. Een magische transformatie! Zo spannend om de oven open te maken, na lang…. afwachten. Dat duurt na ongeveer 10 uur bakken, bij een goed geisoleerde oven, nog eens anderhalve dag.

Dit is een geboortebord. Er is een ster geboren! Die met zijn ziel omhuld wordt door zijn ouders, familie en vrienden en de aarde. Hij is omgeven door engelen en gidsen. En opgenomen in/deel van circels, zonder begin en zonder einde. De kleuren van het midden motief vertegenwoordigen de vier elementen (aarde water vuur en lucht) en het alchemistische goud.

Nog beschikbare werkstukken