Meest gestelde vragen

* KUNNEN WIJ DE GEMAAKTE KUNSTWERKJES METEEN MEENEMEN?

Dat kan niet als je de spullen gebakken wil hebben. Voor het bakken moet alles helemaal droog zijn. Dit om te voorkomen dat de werkjes uitelkaar spatten. Drogen duurt tussen de een en drie weken, afhankelijk van hoe dik de stukjes zijn. In verband met energiekosten, moet de oven ook helemaal vol zijn. Meestal staat na 3 weken alles klaar in een doosje.

* HOE HEET WORDT DE OVEN?

Dat wisselt. Ik bak in principe alles op 1000 graden. Dat haal je niet met een keukenoven :-) Het resulltaat is terra cotta. Als ik ga glazuren bak ik op 1160 graden. De oven kan max 1340 graden heet worden……1000 graden is al onvoorstelbaar heet… De oven is zo goed geisoleerd dat de buitenkant niet echt heet wordt.

* HOE LANG DUURT HET BAKKEN?

Dat duurt tussen de 8 en 10 uur. En dan is het wachten tot de oven is afgekoeld tot 200 graden, zodat de deur open kan: ongeveer anderhalve dag. Als de deur te snel wordt geopend,is de kans groot dat er veel stukjes kapot springen.Een pottenbakker moet geduld hebben!

*KUNNEN DE STUKKEN OOK GEGLAZUURD WORDEN?

Op een cursus kan dat zondermeer en doe je dat zelf..
Wat betreft workshops en kinderfeestjes, je kan thuis de stukjes beschilderen met acrylverf, met heel leuke resultaten.
Hier glazuren kan niet, je zou er weken later voor moeten terugkomen en ik ben ermee gestopt om het zelf te doen, omdat het heel veel tijd kost.

* KAN TERRA COTTA TEGEN WATER?

Ja het is watervast (van steen), maar niet waterdicht. Dus onder een vaasje kun je beter een schotettje of een dekseltje leggen.

* WAT IS KLEI?

Klei is grond, aarde. Het speciale van klei is , dat elk apart korreltje zo klein is, dat je dat met het blote oog niet kan zien. Bij zand kan dat bijvoorbeeld wel. bij kiezels ook. Het is allemaal hetzelfde spul. De korreltjes zijn zo klein geworden, door het schuren tijdens een lange weg door riviren.

WAAR HAAL JE DE KLEI VANDAAN?

Ik koop de klei bij een fabriek in het duitse Westerwald. Die graaft de klei op. De klei wordt met een ton tegelijk met een vrachtwagen gebracht. Nederlandse klei is nauwelijks meer te koop. Pottenbakker, bijna het oudeste beroep van de wereld, is toch een uitstervend vak. Toch geloof ik, dat het vak zo mooi is, dat het nooit helemaal zal verdwijnen.

* WAT IS GLAZUUR?

Dat is een laagje glas dat over de klei heen wordt gelegd. Daarmee wordt het werkstuk, glad afgewerkt en waterdicht. Een glazuur verhoogt de bruikbaarheid maar kan vooral ook heel mooi zijn. Een glazuur bestaat uit glasvormers: kwarts en alluminium; uit smeltmiddelen zoals bijv calcium en zink en kleurende metalen als ijzer, koper en kobalt.

* HOE WORDT JE POTTENBAKKER?

Dat gebeurt, als je het niet kan laten. Laat het maar beginnen als hobby. Als dat niet genoeg blijkt, vind je vanzelf de weg.  Veeel oefenen.
Pottenbakker worden beschouw ik als een van de beste besluiten van mijn leven.

WAT KOST EEN DRAAISCHIJF?

Als ik die vraag hoor dan weet ik dat een workshop weer geslaagd is. Nieuw en electrisch vanaf ongeveer E1000,- Ze zijn ook wel 2e hands aan te komen. 2ehands schopschijven zijn niet zo duur en werken ook heel goed.

* WAARON DOE JE KINDERFEESTJES EN WORKSHOPS?

Pottenbakken is magisch en ik vind het heel leuk om dat te kunnen delen. En wat is er nou leuker dan feestvieren voor je beroep. Iereen komt nieuwsgierug en met een goed humeur hier.
Het is ook wel noding om van dit vak te kunnen leven. Ik had dit niet voorzien toen ik pottenbakker werd. MAAR ik vind het helemaal prima. Ik geniet ervan om mijn enthausiasme voor het vak en creatief bezig zijn over te brengen. Vooral kinderen gaan trots en voldaan de deur uit, maar bij volwassenen lukt dat meestal ook. Het geeft mij ook de ruimte om alleen dat te maken wat ik zelf fijn vind.

* WERK JE HIER ALLEEN?

Ja, hoewel er veel mensen over de vloer komen. Ook heb ik altijd wel de hulp van een stagiaire. Voor klusjes en gezellighied. Zo kan ik ook wat meer van het vak overbrengen. Een win-win situatie.

* WAT IS EEN MUSSEPOT?

Dat is een vogelhuisje voor mussen. Gat op mussenmaat en met een stokje. Ik vond dat ooit zo leuk om te maken, Maar het vroeg heel veel oefening. Toen ik dit een keer kon, vond ik dat ik pottenbakker was. Ik maak ook mezenpotten.

* STAAT JE VRAAG OVER POTTENBAKKENER NIET BIJ?

Stuur dan een bericht en je krijgt een antwoord.

Reacties op Marktplaats

Het verjaardagsfeestje  op 25 juni 2013 van onze dochter Dianne (11jaar) was een groot succes.

8 meiden en 1 jongen hebben zich prima vermaakt en heerlijk gewerkt.
We hadden ons voorbereid op een grote klieder en knoeiboel, maar er is niets in de kleren of schoenen gekomen, dus dat viel reuze mee
EEN ECHTE AANRADER  voor kinderen van 11 en 12 jaar.

Ina bedankt voor de leuke middag

Sandra Jans